АКО ВАШ БЛИЗЪК Е ЗАРАЗЕН С ВИРУСА НА СПИН

Posted on Posted in ХИВ/ СПИН Психологически проблеми

Ако Ваш роднина или прятел е инфектиран с ХИВ, вие можете много да направите, така че да му помогнете, да поддържа своето здраве и да преодолее неизбежните кризи и трудности.

НЕ се опитвайте да изясните по какъв начин е станало заразяването.

Избягвайге да разпитвате и да изказвате мнения, които могат да предизвикват чувство на вина и да накарат човека срещу Вас да се оправдава. Не осъждайте неговия/ нейния начин на живот, дори да Ви се срува неправилен. Такива опити по-скоро довеждат до взаимно очуждение и то в този момент, когато душевната близост и разбирането са най- нужни на този човек и могат да изиграят решаваща роля за неговото/нейното самочуствие.

Не забравяйте,че човеът сам и единствено сам трябва да вземе решение как ще живее занапред, как ще поддържа своето здраве, как ще се храни и почива, на кого, кога и как ще каже/или няма да каже/за своя ХИВ-ПОЛОЖИТЕЛЕН СТАТУС.

Не избягвайте, разговорите на важните за Вашия близък човек теми, дори те да предизвикват у Вас дискомфорт. В часност, не изоставяйте разговор за смъртта: за човека, живеещ с ХИВ-инфекция, НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГОВОТО ИЛИ НЕЙНОТО ЗДРАВЕ В ДАДЕНИЯ МОМЕНТ, ТОЗИ ВЪПРОС Е МОЖЕ БИ МНОГО ВАЖЕН И ИЗИСКВА ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СЕ ОТТЪРСИТЕ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ТРЕВОГИ И СТРАХОВЕ НА ТАЗИ ТЕМА И ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ОЧАКВА ОТ ВАС ВАШИЯТ БЛИЗЪК.

Напълно естествено е Вашето желание да помогнете на близкия си човек да запази здравето си. Обаче както роднини така и приятели често допускат грешки, които могат да нанесат сериозна, даже непоправима вреда. Ето някои от най-разпространените грешки:

1.Прекалената загриженост и постоянното напомняне на човека, че той или тя имат опасна болест.
Помислете такова поведение не е ли продиктувано от Вашите собствени страхове или чувство за вина. Осъзнайте своите психологически проблеми и се постарайте да не ги пренасяте на близкия си човек.
Съществува голяма разлика между създаването на здрава атмосфера в дома за своевременно напомняне при взимане на лекарства, необходимите грижи в случай на заболяване и натрапчивата загриженост, която поражда, депресия, отчуждение и чувство за безпомощност.
За да не допускате грешки, обръщайте повече внимание на това как реагира Вашия близък човек след грижите Ви.

2. Съветите да се обърне към алтернативните методи на лечение.
В целия свят, а и у нас съществуват много лечители, които обещават окончателно излекуване от ХИВ-инфекцията и СПИН. За сега обаче няма нито един официално регистриран случай за такова излекуване, напротив известни са случаи, при които лекуване с нерегистрирани алтернативни средства довеждат пациента до влошаване на състоянието му.
Разберете повече подробности за алтернативните методи ползвани за лечение на ХИВ/СПИН.

3.Съветите да се спре приемането на лекарството при поява на странични ефекти.
Това е особено опасно, ако на пациента е назначена комбинирана антиретровирусна терапия: пропускане или отлагане приемането на препарата довежда до развитието в организма на щамов вирус, устойчив към лекарства и това лишава пациента от възмжност за лечение в бъдеще.
Търсете повече информация за новите методи на лечение.
Не забравяйте, че подкрепа е небходима не само на Вашия близък човек, живеещ с ХИВ/СПИН, но и на Вас самите…

АКО Вашият приятел или близък човек има ХИВ-инфекция, то това значи, че проблемът Ви е докоснал и Вас лично, и Вие ще се наложи да решавате за себе си много въпроси, за които по- рано не сте се замисляли.

АКО ЧОВЕКЪТ, живеещ с ХИВ-инфекция се нуждае от Вашата ПОДКРЕПА- имайте готовност:
-с искрено внимание да го изслушате и да се постараете да го разберете;
-покажете му, че сте с него и винаги сте готов да му помогнете;
-не го осъждайте, не търсете виновните;
-не давайте съвети, ако не ви искат такива;
-не го съжалявайте, не опекунствувайте, не го лишавайте от контрол над своя живот.

ВАШАТА ПОДКРЕПА е особено необходима в кризисните ситуации:
-научаването на диагнозата;
-появата на симптомите на СПИН;
-необходимост от постоянно взимане на лекарства;
-развитие на тежко заболяване;
-загуба на приятели.

АКО имате възможност да помогнете на близък човек, разберете повече за ХИВ-инфекцията и СПИН. Ако у Вас е останал все още несъзнателен страх да не се заразите при битов контакт, поговорете със специалисти, които да ви обяснят, че такъв начин на заразяване е невъзможен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *